© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.08.2016 14:58:28

Lavillenie se je opravičil brazilskim navijačem

Svetovni rekorder v skoku s palico, Francoz Renaud Lavillenie, ki je na OI izgubil tekmo za zlato medaljo z Brazilcem Thiagom da Silvom, se je v tvitu opravičil za izjave, v katerih je današnje dogodke na stadionu, ko so ga brazilski navijači izžvižgali, primerjal s šikaniranjem temnopoltega atleta Jesseja Owensa na OI v Berlinu 1936.

"Publika je bila leta 1936 v Berlinu proti temnopoltemu Jesseju Owensu. Od takrat nismo videli nič podobnega. Nekaj je treba narediti glede tega. To ni dobra reklama za OI. Nič nisem storil Brazilcem. Zmotilo me je to, da sem občutil njihovo zlobo, pri čemer se ukvarjam s športom, v katerem se to ne dogaja," je bil ogorčen Francoz.

Brazilska množica je glasno navijala za svojega atleta, Francozu pa so vzklikali "buuu", medtem ko se je pripravljal na zadnji skok. Francoski športnik je zato na olimpijskem stadionu navijačem pokazal navzdol obrnjena palca, s čimer je dal jasen signal, naj množica utihne, a ga je ta ignorirala in še bolj ponorela, ko je zgrešil svoj zadnji skok.

Lavillenie se je za primerjavo z dogodki iz leta 1936 v Berlinu opravičil prek Twitterja. "Oprostite za mojo neprimerno vzporednico. To sem izjavil v afektu in razumem, da nisem imel prav. Vsem se želim opravičiti," je napisal svetovni rekorder.

Da Silva je sicer s tem, ko je preskočil 6,03 metra in postavil nov olimpijski rekord, nepričakovano premagal Lavillenieja, ki je veljal za favorita, tokrat pa je s skokom v višini 5,98 metra osvojil srebro.