© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
au
au
01.03.2016 17:51:29

Gatlin najhitrejši človek na svetu - na nedovoljen način (video)

vszi

Sprinter Justin Gatlin si je vedno želel biti najhitrejši človek na svetu in svojo namero je pred časom tudi uresničil.

Štiriintridesetletni Američan je moral lani na svetovnem prvenstvu v tekih na sto in dvesto metrov priznati premoč Usainu Boltu. Vendar pa si je fant na vsak način želel teči hitreje od Jamajčanovega svetovnega rekorda na najkrajši sprinterski razdalji na prostem, ki znaša 9,58 sekunde. V tem času je Bolt omenjeno razdaljo premagal leta 2009 v Berlinu.

Danes je na spletu spet veliko pozornosti deležen posnetek, ki je sicer nastal leta 2011. V njem je Gatlin za neko japonsko TV-oddajo izboljšal Boltov rekord. Vendar si je pri tem pomagal z nedovoljenimi sredstvi.

V hrbet mu je namreč med tekom pihalo nekaj velikih fenov, ki so mu izdatno pripomogli, da se je po stotih metrih ura ustavila pri 9,45 sekunde. Jakost vetra je bila kar štirikrat višja kot jo za potrditev rekordnih dosežkov dovoljujejo pravila mednarodne atletske zveze.

Gatlinov veljavni osebni rekord na 'stotici' sicer znaša 9,74 sekunde, tekel pa ga je lani v Dohi. Drugače ima Američan tudi nekaj črnih pik iz preteklosti, saj je bil zaradi uporabe nedovoljenih sredstev že dvakrat suspendiran.

Leta 2001 je bil zaradi jemanja amfetaminov kaznovan z dveletno prepovedjo nastopanja, a je bil pozneje oproščen obtožb, ker naj bi bil pozitiven izvid posledica zdravil, ki jih jemlje že od otroštva. Pet let pozneje pa je bil kaznovan z osemletno prepovedjo nastopanja, ki so mu jo po pritožbi znižali za polovico.