© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
16.10.2015 14:34:27

Kira: Tudi čudeži se dogajajo

Nesrečna avstrijska skakalka s palico Kira Grünberg, ki si je junija na treningu zlomila peto vretence kaže velik napredek pri okrevanju.

Kira je ob padcu na tla pristala na rob betonske vbodne kotanje in po prvih napovedih naj bi bila celo življenje prikovana na posteljo, saj naj bi ostala tetraplegičarka. Toda... Kira je bila že kot športnica znana po tem, da je imela izjemno voljo, kar je prenesla tudi naprej - najprej v bolnišnico, saj je morala prestati nekaj operacij, potem pa postoperacijsko okrevanje in zdaj na terapijo.

Trenutno je še z eno avstrijsko športnico, mlado sinhrono plavalko Vanesso Sahinović, kateri je na evropskih igrah v Bakuju povozil pijani voznik avtobusa in je imela prav tako poškodbe hrbtenice, na okrevanju v posebnem rehabilitacijskem centru Bad Häring.

In Kira napreduje z majhnimi, za njo pa ogromnimi, koraki. Vsakodnevne terapije in vaje so pripeljale do tega, da se je Kira lahko v invalidskem vozičku peljala sama. Z lastno močjo oziroma z rokami je naredila nekaj metrov, kar je za dekle, ki so ji še nekaj tednov nazaj govorili, da bo verjetno hroma od vratu navzdol, izjemen dosežek.  

Za njo je to predvsem psihološko ogromen napredek, saj to pomeni, da je napredek možen. In v prvi etapi Toura okrevanja je Kira zmagala. To je prva etapna zmaga na poti do Kirine velike želje, da bi lahko živela samostojno.

Kira ima torej nadzor nad gibanjem rok, nima pa še nadzora nad prsti in jih tudi ne čuti.  
"Dnevi so izjemno napeti in vznemirljivi. Na trenutke opazim majhen napredek, toda to, da lahko sama premikam voziček je pa velik korak naprej. Zame je zelo pomembno, če bom lahko sama jedla in pila oziroma če si bom lahko preprosto zjutraj sama umila zobe. Drugače pa imam dneve popolnoma zapolnjene in so res naporni. A mi je všeč, da se nekaj dogaja. Čez cel dan imam terapije, vaje in telovadbo. Moj dnevni koledar je popolnoma zapolnjen," je dejala Kira, ki bo na okrevanju v posebni kliniki v Bad Häringu ostala do aprila 2016.

kira vanessa


Seveda je Kiri zdaj malce lažje, saj je na okrevanje v to kliniko prišla tudi nesrečna Vanessa Sahinović, ki bo tu ostala vsaj do novega leta. Kira in Vanessa se dnevno srečujeta, pogovarjata in spodbujata druga drugo. "Vanessa je izjemno ljubko dekle, a tudi izjemno močna in uporna. S starši in menedžerjem sem se pogovarjala, da moramo Vanessi pomagati, saj je nesreča zelo prizadela celo družino. Res je dobro, da sva z Vanesso zdaj skupaj v sanatoriju, saj lahko druga drugo podpirava in vzpodbujava," je še povedala Kira.

Se pa že pripravljajo na to, da bo Kira lahko živela samostojno. Župan mesteca Kematen od koder je Kira doma, bo s prostovoljnim delom in nabranimi sredstvi obnovil občinsko hišo, ki je pod spomeniškim varstvom. Hišo z uporabno površino 140 kvadratnih metrov naj bi obnovili tako, da se bo Kira sposobna sama po njen gibati z invalidskim vozičkom.