© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
23.08.2015 13:18:28

SP: Renner v ponedeljek v finalu, Šutejeva in Mišmaševa v kvalifikacijah

Arsen Perić

Enaindvajsetletni Robert Renner iz celjskega Kladivarja bo na 15. svetovnem prvenstvu v atletiki v Pekingu v ponedeljek nastopil v finalu skoka s palico, ko bo ob 13.05 po slovenskem času na programu prva od petih končnih odločitev tretjega tekmovalnega dneva.

Renner se je v finale uvrstil v soboto s slovenskim rekordom, za kar je na svoji prvi veliki članski tekmi potreboval vsega štiri uspešne skoke. V kvalifikacijah je preskočil 5,70 metra in se z olimpijsko normo neposredno uvrstil v ponedeljkov finale. S še šestimi skakalci je delil prvo mesto, med njimi je bil tudi prvi favorit in svetovni rekorder Renauld Lavillenie iz Francije. Višino za finale je preskočilo kar 16 tekmovalcev.

"Komaj čakam na finale. Vsako mesto, ki ga bom tam pridobil, bo veliko vredno, skušal pa bom kar najbolj napredovati. Uvrstil sem se med najboljše na svetu," je bil vesel letošnji evropski prvak za mlajše člane in nekdanji mladinski svetovni prvak.

V kvalifikacijah bosta nastopili še dve slovenski rekorderki iz ljubljanskega Massa. Ob 3.30 si bo skušala v skoku s palico finale priboriti Tina Šutej, 15 minut pozneje pa si bo v prvi skupini na 3000 m zapreke skušala zaključni tek izboriti tudi Maruša Mišmaš.

Odličja bodo podelili še atletinjam, ki ob 13.30 začenjajo troskok, ob 14.35 na 10.000 m in ob 15.35 na 100 m ter atletom ob 15.15 na 3000 m zapreke.

Šestindvajsetletna Tina Šutej je bila leta 2006 druga na mladinskem svetovnem prvenstvu prav v Pekingu, lani pa je bila na EP v Zürichu deseta. V finale na tem SP neposredno vodi preskočenih 4,60 metra, kar je le centimeter manj od najboljšega slovenskega dosežka na prostem, ki ga je Šutejeva dosegla v Atenah 15. maja 2011 (4,61 m) ter 11 manj od slovenskega rekorda, ki ga je Ljubljančanka v dvorani postavila 2. februarja lani v Moskvi (4,71 m).

"Vesela sem, da sem se vrnila v Peking, čeprav je stadion drug, kot je bil tisti z mladinskega SP, sem pa takrat tu na njem trenirala. Imam dobre občutke, dva meseca sem v Ljubljani vadila in imam dobro bazo. Tudi skakala sem bolje na treningih, kot na začetku sezone. Na SP so zbrane vse najboljše, kvalifikacijska norma je kar visoka, 4,60 m. Glavna cilja sta potrditev olimpijske norme 4,50 m in nato boj za finale," je napovedala Šutejeva, ki je 6. marca letos na dvoranskem EP v Pragi preskočila 4,55 m.

Dvajsetletna Maruša Mišmaš (Mass) bo tekla v prvi skupini, v finale se bodo uvrstile prve tri iz vsakega od treh predtekov ter še šest najhitrejših po času. "Počasi dobivam občutek, da sem na SP in komaj čakam na tekmo. Gleženj me po majski poškodbi še malo boli, ko sem ogreta in tečem pa ne več. Trudim se to pozabiti in to je sedaj, ko vidim ta izjemen stadion, še lažje. Moj izid je 21 med 46 prijavljenih na SP. Nisem še tam, kjer sem bila maja, se pa že zelo približujem temu, tudi strahu pred vodno oviro, na kateri sem se poškodovala, nimam več," je dejala Mišmaševa.

Državni rekord (9:35,10) je dosegla 9. maja letos v Bratislavi, ko je tudi izpolnila normi za SP avgusta v Pekingu in olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016. Tedaj si je tudi poškodovala gleženj na zadnji vodni oviri in do Velenja 1. julija ni nastopala. Srebrna je bila na mladinskem EP v italijanskem Rietiju leta 2013, leto pozneje pa deseta na članskem EP.