© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
D.M.
D.M.
21.08.2015 13:20:53

Janežič v Pekingu spi na tleh, Mihalinčeva se pripravlja na 100 m

Arsen Perić

V nedeljo, 23. avgusta, bo na svetovnem prvenstvu v atletiki pet končnih odločitev, prva nastopa pa bosta opravila še dva slovenska predstavnika.

Ob 5.10 po slovenskem času bo prvi krog teka na 400 m z Luko Janežičem, ob šestih zjutraj pa bo prvi krog tekem na 100 m, kjer se bo pomerila Maja Mihalinec.

Ob 2.30 bodo startali tekmovalci v hitri hoji na 20 km, ob 12.30 v metu kladiva, ob 13.30 v suvanju krogle in ob 15.15 v teku na 100 m. Mnogi pričakujejo novo slavje jamajškega superzveznika Usaina Bolta, ki pa letos ni v formi iz zmagovitih sezon. Sedmerobojke bodo ob 13.40 dvodnevni nastop sklenile s tekom na 800 m.

Devetnajstletni Luka Janežič iz celjskega Kladivarja je najmlajši v tokratni slovenski odpravi. "Še lani nisem pričakoval, da bom nastopil na tem stadionu, danes, ko sem tukaj, je vse malo drugače. Toda stadion je izjemen, ne znam si predstavljati, kako bo, ko bo poln. Noro bo, ampak to me bo še dodatno motiviralo. Zelo sem sproščen, saj je bila moja sezona že doslej izjemna, ne glede na to, kaj bi dosegel tu. Če se bom dobro počutil, bom lahko tekel okrog osebnega rekorda, kar bi bilo dovolj za polfinale. Imel sem nekaj težav s hrbtom in ložo, s fizioterapevtom Khalidom Nasifom smo že odpravili veliko in se sedaj že bolje počutim," je dejal Janežič, ki spi na jogiju na tleh hotelske sobe.

"Nekdo od treh slovenskih atletov bi moral biti sam v sobi, pa smo se odločili, da bomo skupaj v isti. Eden mora zato spati na tleh in to sem jaz. Sem pa dobro spal in ni nobenih težav. Se dobro razumemo, med nami ni velike razlike v letih, le kdo od ostalih je malce bolj izkušen atlet. Smo super družba in res je zelo dobro vzdušje v reprezentanci," je pojasnil Janežič.

Bronast je bil na letošnjem EP za mlajše člane v estonskem Tallinnu in je osebni rekord s 45,44 sekunde dosegel 1. julija letos v Velenju. Tedaj je tudi izpolnil normo za SP v Pekingu in le za stotinko zgrešil državni rekord (45,43), ki ga je Matija Šestak postavil 23. avgusta 1999, ko je tekel v polfinalu na SP v Sevilli.

"O pričakovanjih težko kaj rečem. Pred odhodom na SP, ko sem naredila zadnje treninge s trenerjem Srdjanom Djordjevičem, sem tekla najhitreje letos. Trenerja tu sicer žal ni, pomagajo pa mi drugi slovenski trenerji. Večino stvari sem sicer naredila že doma, v četrtek pa sem imela še zadnji težji treninge startov. Zaradi časovne razlike je bilo še malo težje, ker so bile noge težke in trde. Danes pa je bilo že veliko bolje in sedaj komaj čakam, da pridem na start," je dejala Mihalinčeva.

Petindvajsetletna tekmovalka iz velenjskega kluba se je tako kot Sabina Veit kot zadnja uvrstila med slovenske potnike za SP. Omenjeni pa sta v Mariboru 7. avgusta v teku na 200 m ne le izpolnili normi za SP, ampak tudi za olimpijske igre prihodnje leto v Riu de Janeiru.

Mihalinčeva, ki je na 100 m za normo zaostala le za stotinko, se je nato po izteku roka razveselila tudi odločitve Mednarodne atletske zveze, saj je bilo na vsem svetu premalo atletinj z normami v njeni disciplini. Glede na lestvico izidov je dobila pravico za še drugi nastop na svojem drugem velikem članskem tekmovanju po lanskem EP v Zürichu.

"To mednarodno lestvico sem ves čas spremljala. Vedela sem, da bo nastopilo 56 atletinj, zato je upanje obstajalo, ves čas sem bila znotraj omenjenega števila in vesela sem, da bom tekla tudi na 100. Že pred sezono sem imela cilj, da na SP nastopim na obeh razdaljah. Za 100 m še nimam olimpijske norme in lepo se slišalo, če bi jo dosegla na tako izjemnem olimpijskem stadionu, kot je tu in ki prekaša vse, ki sem jih doslej videla," je sklenila Mihalinčeva.