© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
17.07.2015 22:37:47

Afriška lepotica najhitrejša na svetu (video)

Reuters

Vsi so na mitingu diamantne lige v Monte Carlu pričakovali izjemen tek na 100 metrov, toda Etiopijka Genzebe Dibaba je postavila nov svetovni rekord v teku na 1500 metrov.

Ženski svetovni rekord na 1500 metrov se je zdel nedosegljiv, nekje v oblakih, saj je bila pred včerajšnjim dnem svetovna lestvica videti kot kitajsko državno prvenstvo. Tudi najboljši poznavalci atletike so bili pri svetovnem rekordu Kitajke Yunxia Qu v Pekingu leta 1993 precej skeptičnih. Posebej, ker cela plejada kitajskih gospodičen, ki je imela najboljše rezultate na svetu (od 1 do 6) ni nikoli na velikih tekmah niti približno tekla rezultatov okoli 3:50 kolikor je znašal svetovni rekord (do včeraj 3:50,46).

V tistih časih se je na veliko govorilo, da so na Kitajsko prišli strokovnjaki iz NDR, atletinje pa so celo pripovedovale urbano legendo, da so pile želvjo kri. Že dvajset let podrobno spremljamo atletiko in ta kitajska dekleta se niso izkazala na nobeni tekmi izven Kitajske. zato so se zdeli rezultati nedosegljivi, nezemeljski, skratka, nihče se ni obremenjeval z njimi, ker smo tako ali tako vedeli, da nikoli ne bodo preseženi.

Toda simpatična in zelo komunikativna Etiopijka, ki je seveda ena najboljših v teku na srednje proge na svetu, ni nikoli osvojila velike kolajne. Bila je sicer najboljša na dvoranskih SP v Istanbulu (1500 metrov) in Sopotu (3000 metrov), vendar na res pomembnih tekmah na prostem ni pokala, da je iz pravega testa.

Potem pa se je zgodilo. Že pred desetimi dnevi je v Španiji Dibaba (tudi dobitnica letošnjega Laureusa) tekla izjemnih 3:54,11, kar pa je bilo še vedno za Mlečno cesto oddaljena od svetovnega rekorda. Včeraj pa – izjemen tek, ko je kar prvih devet tekačic doseglo osebne rekorde, prvih šest pa je teklo pod štirimi minutami.

In Dibaba je naredila nekaj, kar se je zdelo nemogoče. Zlomila je neprebojno steklo in tekla kot še nikoli ni tekla ženska v vsej zgodovini človeštva na 1500 metrov. Večkrat smo imeli možnost, da se pogovarjamo z Dibabo, preprosto žensko iz Etiopije, z višavja, kjer ženska v bistvu ne pomeni prav veliko, razen, če ne teče in je najboljša na svetu. In Dibaba je končno v kozji rog ugnala vso kitajsko farmacijo in pokazala, da se lahko teče in teče in teče, zelo hitro, najhitreje, kar je kdajkoli tekla ženska.

V Monaku je bilo doseženih še nekaj izjemnih izidov. Ameriški sprinter Justin Gatlin se je spet izkazal. Najkrajšo razdaljo, 100 metrov, je pretekel v devetih sekundah in 78 stotinkah, kar je štiri stotinke slabše od njegovega najboljšega letošnjega izida. Tudi tokrat je bil razred zase, saj je drugouvrščeni rojak Tysom Gay zaostal 19 stotink sekunde.

To sta bila edina dva tekača, ki sta zabeležila izid po desetimi sekundami, novi evropski rekorder, Francoz Jimmy Vicaut, je zabeležil rezultat 10,04.

Dvakratni svetovni in olimpijski prvak iz leta 2008 Kenijec Asbel Kiprop je na mitingu diamantne lige v Monte Carlu postavil četrti najboljši izid vseh časov v teku na 1500 metrov. Razdaljo je pretekel v času 3:26,69, kar je le 0,69 stotink sekunde slabše od svetovnega rekorda Maročana Hichama El Guerrouja, ki ga je postavil leta 1999 v Rimu.

Hitreje od Kipropa v zadnjih 14 letih ni tekel še nihče, niti Britanec Mo Farah, ki se je tokrat vrnil po dopinških obtožbah, a zasedel le četrto mesto. Drugo mesto je zasedel aktualni olimpijski prvak Alžirec Taoufik Makhloufi, ki pa je s časom 3:28,75 vseeno dosegel osebni rekord. Osebni rekord je zabeležil tudi tretji, Maročan Abdelaati Iguider (3:28,79).