© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
au
au
07.06.2015 18:51:26

Diamantna liga v Birminghamu močno okrnjena

vszi

Na atletski diamantni ligi v Birminghamu, na kateri ni bilo slovenskih predstavnikov, ni bilo najboljših izidov sezone na svetu razen tistega, ki ga je zmogel Južnoafričan Wayde van Niekerk (31,63) v teku na 300 m, ki je sicer redko na programu večjih tekmovanj in tudi ne šteje za diamantno ligo. Nastop je odpovedal domači zvezdnik Mo Farah.

Hrvatica Sandra Perković je zmagala v metu diska in z 69,23 metra dva meseca in pol pred svetovnim prvenstvom v Pekingu potrdila izjemno formo. V letošnji sezoni je 24-letna atletinja še neporažena, tokrat pa je dosegla štiriindvajseto zmago v diamantni ligi in se na vrhu lestvice izenačila z Novozelandko Valerie Adams, ki je 24 diamantnih zmag zabeležila v suvanju krogle.

Olimpijska zmagovalka Alison Felix je bila velika favoritinja za zmago na 200 m, vendar jo je ugnala ameriška rojakinja Jeneba Tarmohwas. Slednja je tekla 22,29 sekunde tako kot Felixova in zmagala po fotofinišu ter ponovila uspeh s tekme v Rimu.

Med atleti na 100 m ni bilo lastnika najboljšega izida sezone Američana Justina Gatlina (9,74) in svetovnega rekorderja Jamajčana Usaina Bolta, že v predtekmovanju pa je Marvin Bracy tekel 9,97, v finalu pa je 21-letni atlet iz ZDA tekel osebni rekord (9,93). Britanec Adam Gemili (9,97), ki je bil sicer v cilju drugi, pa si je nekaj metrov pred ciljem poškodoval mišico.

Olimpijski zmagovalec v troskoku Christian Taylor iz ZDA, ki je v Dohi prejšnji mesec postal šele peti atlet v zgodovini, ki je presegel 18 m (18,04 m), je tokrat v protivetru slavil s 17,40 m. Jamajčanka Kaliese Spencer je na 400 m ovire (54,45) ugnala tretjeuvrščeno češko svetovno prvakinjo Zuzano Hejnovo.

Farah, dvaintridesetletni v Somaliji rojeni tekač, je bil med peterico olimpijskih zmagovalcev, ki niso nastopili kljub prvotni prijavi. Odšel je v svojo običajno trening bazo v ZDA, kjer bo v pogovoru s svojim trenerjem Albertom Salazarjem skušal dobiti odgovore na obtožbe iz dokumentarca BBC, da je njegov trener spodbujal atlete, med katerimi je bil tudi Farahov ameriški partner na treningih Galen Rupp, da naj posegajo po prepovedanih poživilih.

Po dvakratni olimpijski, svetovni in evropski prvak na 5000 in 10.000 metrov je bil glavna zvezda za domače gledalce v Birminghamu in naj bi nastopil na 1500 m. "Zaradi vseh dogodkov v zadnjih dnevih nisem bil sposoben, da bi se osredotočil in ustrezno pripravil na tekmo. Čustveno in psihično sem bil izpraznjen. Želim si dobro teči na SP v Pekingu, zato sem ocenil, da je bolje, da odidem v ZDA, kjer želim najti odgovore na svoja vprašanja in se posvetiti treningu," je svoj odstop obrazložil Farah.

Nastop na stadionu Alexander, ki so ga sprva oglaševali kot "super nedeljo", s tem pa so omenjali nastope treh atletskih britanskih zmagovalcev na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu Faraha, Jessico Ennis-Hall in Grega Rutherforda, se je tako obrnil zgolj na nastop slednjega, saj je odpovedala tudi Ennis-Hallova.

Rutherford ni razočaral gledalcev in je zmagal v skoku v daljino z 8,35 metra. Na 1500 m je zmagal Kenijec James Magut (3:37,61), Nijel Amos iz Bocvane pa v taktičnem teku na dva stadionska kroga (1:46,77).