© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
14.08.2014 08:00:00

Super slovenski četrtek

Arsen Perić

Danes bo v Zürichu prvi dan D za slovensko atletiko.

Dopoldan bi moral Primož Kozmus gladko opraviti kvalifikacije meta kladiva, zvečer pa bomo imeli v ognju dve železi – vročo Martino Ratej, ki se bo s kopjem borila za kolajno, in Tino Šutej, ki bo s palico skušala presenetiti.

"Trenirala sem v vseh pogojih, pripravljena sem tudi za dež in na drugačne vremenske pogoje, ne le na lepo vreme. Všeč mi je, ker bo finale zvečer, pod reflektorji. Tako pozna tekma mi ustreza, ker po prvem treningu običajno počivam," je povedala Martina, ki bo v finalu z začetkom ob 20.40 nastopila kot peta po vrsti.

Ratejeva je kandidatka za kolajno, morda tudi za zlato, kar je pokazala že v kvalifikacijah, ko je s prvim metom dosegla normo in vrgla najdlje od vseh. Seveda je finale posebna zgodba, ki od tekmovalke zahteva predvsem psihično zbranost. "V finalu bom šla na vse ali nič. Že s prvim metom bom poskušala doseči dobro daljavo, da razblinim vse dvome. Takoj bom šla na polno in upam, da mi bo uspelo. Ne obremenjujem se z uvrstitvijo, želim si dobre daljave, kolajna pa bo lahko nagrada. Ne postavljam se v vlogo favoritinje za kolajne, se pa dobro počutim in sem dobro pripravljena," je še dejala Martina.

Martina ima od deklet, ki bodo nastopila v finalu, četrto letošnjo daljavo. Prva favoritinja za zlato kolajno je olimpijska prvakinja Čehinja Barbora Špotakova, potem je tu Nemka Linda Stahl, ki je na velikih tekmah vedno sposobna metati za kolajno, potem pa bi morala biti na vrsti že naša Štajerka. Od nje ima sicer boljši rezultat še Latvijka Madara Palameika, vendar ima le en zelo dober met v sezoni. "Vreči moram več kot 65 metrov, pa bo vse v redu," se je na koncu nasmejala Martina, ki bo danes lovila svojo prvo kolajno na veliki tekmi. "Dovolj je že sedmih mest, kajne!" smo jo pospremili.

ZDAJ JE PRAVA
Šutejeva bo po evropskem prvenstvu v Barceloni 2010 spet na velikem prizorišču. Takrat se je uvrstila v finale in na koncu osvojila deseto mesto. Potem je nastopilo sušno obdobje, ko ji ni uspelo priti v finale (SP 2011, EP 2012, OI 2012), z izjemnimi rezultati letos pozimi (skočila je osebni rekord 4,71 metra) pa je potem malce razočarana zapustila dvoransko SP v Sopotu z desetim mestom.

Zdaj je prava, vsaj kar zadeva telesne sposobnosti, verjetno pa ji malce manjka število skokov, saj pravih tekmovanj in skakalnih treningov zaradi slabega vremena ni imela. Šutejeva je sicer v kvalifikacijah malce visela, vendar je v zadnjem skoku, drugem poskusu na 4,45 metra, pokazala izjemno formo, saj je bil po videnem skok krepko prek 4,60 metra. "Končno sem spet začutila pravi skok," se je nasmejala Tina, ki si želi v finalu izboljšati osebni in državni rekord. "Pred zadnjim skokom mi je trener zelo dobro svetoval in po njegovih navodilih sem naredila res odličen skok. Samo ponoviti moram take skoke, pa bo vse v redu. S takimi skoki lahko popravim tudi državni rekord," je optimistka Šutejeva, ki bi bila lahko skriti adut iz našega tabora.

Če bo seveda osredotočena na skoke, in ne na veter, vreme, sonce, dež, na dejavnike, na katere tako ali tako ne more vplivati, ampak jih mora samo vzeti v zakup. Favoritinje za kolajno so tri dekleta, ki so letos na prostem že preskočila 4,70 metra – Nemka Lisa Ryzih, Rusinja Anželika Sidorova in Grkinja Ekaterini Stefanidi. Toda velika tekma je vedno tudi psihični boj med tekmovalkami in boj tekmovalk s seboj. In kolajno lahko osvoji tudi skakalka, na katero nihče ne računa.

KOZMUS ZAČENJA BOJE
Primož Kozmus bo danes začel lov na prvo kolajno na EP. Nastopil bo v kvalifikacijah meta kladiva, ki bi morale biti zanj le malce boljši trening. "Na treningih v Zürichu sem iskal zadnje prave občutke, metal sem tudi 75 metrov, vendar še vedno z mešanimi občutki. Skrbi me še ne, na silo lahko vržem 77, 78 metra, problem so večje daljave. Za kaj več je treba tehnično dobro izvesti met, da pride do večje sile in večje hitrosti. Osredotočen bom na svoje mete, mislim, da bo 74 metrov že dovolj za finale," je menil Kozmus.

"Sem v dobri formi. V kvalifikacijah ne bom nič taktiziral in se bom skušal uvrstiti v finale," je napovedal Matija Kranjec, ki bo skušal kot prvi Slovenec kopje vreči prek 80 metrov.

Sabina Veit potihoma pričakuje uvrstitev v polfinale teka na 200 metrov: "Imam dobre občutke, počutim se dobro in sem hitra, kar je najpomembneje. Želim si, da bi tekla najboljši izid letos, okrog ali celo pod 23,30, kar bi me že lahko peljalo v polfinale."