© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
14.06.2024 23:02:30

Bo Zmarzlik le prišel do rekordne zmage?

Slovak Vaculik je zelo vroč, medtem ko je Danec Madsen nad prvimi dirkami razočaran.
Slovak Vaculik je zelo vroč, medtem ko je Danec Madsen nad prvimi dirkami razočaran.
psno

V Malilli na Švedskem je ta konec tedna zelo pester program. Najprej se bodo pomerili najmlajši do 13 let v SGP 4. Za njimi bodo stezo preizkusili mladinci v SGP 2. Na koncu pa bo na sporedu dirka za VN Švedske.

Pred glavno dirko za VN Švedske nas čakata še dve dirki, ki ravno tako štejeta za SP. Najprej se bodo pomerili dečki stari od deset do trinajst let, ki bodo vozili na 125 kubičnih motorjih. Potem pa bo na sporedu prva finalna dirka za SP mladincev. Na tihem smo si tukaj želeli nastopa Ljubljančana Grmeka, vendar mu to ni uspelo. Je pa uradno peta rezerva za finalne dirke. Tako bo edini Slovenec na Švedskem, nekdanji dirkač iz Krškega, Izak Šantej Dori, ki je na GP dirkah v vlogi tehničnega komisarja. Prejšnjo nedeljo je Šantej po dirki dejal: "Zelo bi bil vesel, če bi Anžetu uspelo. Za dirko na Švedskem pa menim, da bo Vaculik zelo vroč za novo zmago. Imel bo seveda veliko nasprotnikov, ki ga bodo želeli vreči s prestola. Za Zmarlika pa mislim, da se ne bo vmešal v borbo, ker ima zdaj drugačen cilj. Ta pa je zanesljivo brez pretiravanja priti do naslova."



O takem izhodu je prepričan tudi nekdanji šestkratni svetovni prvak Tony Rickardsson, ki je sicer glavni protagonist dirk najmlajših. Ravno on je ustvaril 125 kubične motorje in je glavni v tekmovanju najmlajših. Na tiskovni konferenci za dirko v Malilli je nekdanji as dejal: "Barosz Zmarzlik je trenutno glavna zvezda spidveja. Vse se vrti okoli njega, tako kot v mojem času okoli mene in v času Maugherja okoli Novozelandca. Prepričan sem, da bo Bartek presegel mene in Maugherja, ki imava po šest naslovov. Že letos je na dobri poti, da pride do petega, toliko kot jih ima moj predhodnik Ove Fundin."



Pa poglejmo, kako se je končala dirka pred letom dni. Zmago bo branil Anglež Bewley, ki je takrat slavil pred Slovakom Vaculikom, ki pa je trenutno zelo vroč, in Poljakom Dudekom. Slednjega ni več v GP seriji. Svetovni prvak Zmarlik je bil lani peti. Tako bo tokrat ponovno napadal rekordno 24. zmago, obenem pa si želi še povečati svojo prednost. Zdaj ima enega konkurenta manj, potem ko se je sezona končala za Jasona Doyla. Zelo vroč pa bi na domači stezi utegnil biti Šved Lindgren, ki je v Pragi vendarle odpeljal veliko boljšo dirko. Tudi tokrat bo nastopil Avstralec Fricke, ki se je v Malilli že zelo izkazal, pa tudi v Pragi je pokazal, da je v dobri formi.



Prav gotovo se nam ponovno obeta zelo kakovostna in izenačena dirka. Upajmo, da bo tudi tokrat kot na Češkem minila brez nesreč in padcev.



Skupni vrstni red po štirih od 11 dirk
1. B. Zmarzlik (Pol) 66
2. J. Holder (Avs) 54
3. R. Lambert (VB) 53
4. J. Doyle (Avs) 47, 5. M. Vaculik (Svk) 47, 6. M. Michelsen (Dan) 47, 7. F. Lindgren (Šve) 44, 8. D. Kubera (Pol) 39, 9. D. Bewley (VB) 33, 10. L. Madsen 32, 11. S. Wozniak (Pol) 32, 12. K. Huckenbeck (Nem) 27, 13. A. Lebedievs (Lat) 22, 14. T. Woffinden (VB) 17, 15. J. Kvech (Češ) 13, 16. M. Fricke (Avs) 10
Galerija
Lahko Greg Hancock pomaga Woffindenu, da najde pot iz krize?