© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
02.05.2018 22:21:09

VELIKA DRAMA slovenskega spidvejista: Grozljivi prizori, motorji leteli po zraku, Slovenec v komi (foto)

Slovak Buri se je zabil v našega Pintarja, v ozadju pa še Poljak.
Slovak Buri se je zabil v našega Pintarja, v ozadju pa še Poljak.
Stane Kadunc

Spidvejska dirka v Avstriji se za mladega Slovenca ni dobro končala.

Tradicionalno naši severni sosedje Avstrijci za 1. maja organizirajo mednarodno dirko v Murecku (Cmurek), ki leži neposredno v bližini starega mejnega prehoda Šentilj. Na tej dirki so nastopili tudi štirje naši predstavniki. Žal pa je dirko že v drugi vožnji zaznamovala huda nesreča. V tej vožnji je dober štart uspel Latvijcu Artiomu Trofimovu, ki mu je zelo dobro sledil mladi Ljubljančan Jan Pintar. V ozadju sta se potem borila Poljak Marcin Koscielski in Slovak Patrik Buri. Na začetku startnega zavoja pa sta se zadela in Slovak je z vso hitrostjo priletel v motor Pintarja.

V trenutku so bili vsi trije motorji v zraku (kakšnih štiri, pet metrov), medtem ko so vozniki prileteli v ograjo. Toda z veliko smolo, da so prišli pod blazino in učinek udarcev je bil veliko hujši. Prvemu so nudili pomoč Slovaku Buriju, medtem ko je naš Jan Pintar uspel vstati, toda njegovi odgovori so bili zelo zmedeni. Tako se je uradni zdravnik odločil, da gre v bolnišnico poleg Burija tudi naš mladi voznik.

Odpeljana sta bila s helikopterjem v Gradec. Tam so našega mladeniča morali dati v umetno komo, še isti dan so ga začeli zbujati. Pintar bo na opazovanju še kakšen dan, potem pa bo lahko prišel v Slovenijo. Slovak Buri pa je utrpel nekaj zlomov.

Pod vtisom tega dogodka se je kasneje nadaljevala dirka, na kateri so naši vozniki imeli kar precej uspeha. Matic Ivačič se je prebil v finale, ki mu je bil blizu tudi Nick Škorja, ki pa je v zadnji vožnji izgubil proti Poljaku Lisickemu, ki se je z enakim izkupičkom prebil v finale. Blizu finala je bil tudi Denis Štojs. V njem je zmagal domačin Daniel Gappmaier, ki je ugnal Ivačiča.

Izidi
1. D. Gappmaier (Avt) 13+3
2. M. Ivačič 13+2
3. A. Trofimov (Lat) 11+1
4. W. Lisiecki (Pol) 11+0
5. N. Škorja 11
6. S. Wassermann (Avt) 11
7. D. Štojs 10
8. M. Jacopetti (Avt) 9

Pintar Buri Koscielski
Pintar v ospredju, na njem Buri in Poljak Koscielski.
Stane Kadunc

motorji
Motorji so poleteli visoko...
Stane Kadunc

Pintarjev motor
Trd pristanek Pintarjevega motorja.
Stane Kadunc