© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
26.08.2017 21:45:35

Žagar deveti v Gorzowu

Borut Cvetko

Slovenski speedwayist Matej Žagar je na dirki svetovnega prvenstva v poljskem Gorzowu končal na devetem mestu in dobil sedem novih točk za SP. Žagar je po osmih dirkah na 11. mestu v SP. Na današnji dirki je slavil Britanec Tai Woffinden.

Najboljši slovenski dirkač je prejšnji teden, ko so imeli v elitnem tekmovanju, seriji Grand Prix, premor pred današnjo dirko, nastopil v finalu kvalifikacij za naslednjo sezono. Ruski Togliatti mu na dirki GP Challenge ni prinesel sreče, saj je končal na 12. mestu in s tem daleč od mest, ki vodijo v SP naslednje leto. Te so si privozili prvi trije, Poljaka Przemyslaw Pawlicki in Patryk Dudek na prvem in tretjem ter Rus Artjom Laguta na drugem mestu.

Žagarju je tako kot pot do SP 2018 ostala le letošnja sezona, v kateri se mora na koncu uvrstiti med najboljših osem, če želi dobiti neposredno vozovnico še za eno sezono.

V Gorzowu, kjer se sicer zaradi nastopanja na Poljskem počuti kot doma, pa je začel precej slabo. V prvih dveh vožnjah je iztržil le točko za tretje in četrto mesto, odprlo pa se mu je v tretji vožnji, ki jo je prepričljivo dobil. Podobno je bilo v četrti, ko ga ni zmotila niti prekinitev ob njegovem vodstvu po padcu Piotra Pawlickega, v ponovljeni vožnji je namreč spet prepričljivo slavil.

A sanje o preboju v polfinale so se končale v njegovi peti vožnji, ko spet ni mogel prehiteti tekmecev in je končal na četrtem mestu, sedem točk večera pa je bilo malenkost premalo, da bi se uvrstil v polfinale najboljše osmerice. Ostal je na devetem mestu.

V odločilnih vožnjah sta se v finale iz prvega polfinala prebila domačin Patryk Dudek in Britanec Tai Woffinden, iz drugega pa Avstralec Jason Doyle in še en domačin Bartosz Zmarzlik.

V velikem finalu je nato prepričljivo zmagal Tai Woffinden, na drugo stopničko se je povzpel Patryk Dudek, tretji pa je bil Jason Doyle.

Skupno je po osmih dirkah vodstvo prevzel Doyle, ki ima 97 točk. Drugi je Poljak Maciej Janowski - danes je bil le 13. - s 94, tretji pa Dudek s 93. Današnji zmagovalec Woffinden je zdaj četrti z 89 točkami. Žagar je izgubil eno mesto, zdaj je na 11. in ima 58 točk, do osmega, ki še zagotavlja neposreden nastop v SP naslednje leto, pa ga še vedno loči osem točk.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo 9. septembra v nemškem Teterowu. Do konca sezone so vključno s to preizkušnjo še štiri dirke.