© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.06.2017 16:33:13

Formula 1 v Kanadi do 2029

Prireditelji dirke formule 1 v Kanadi so z vodstvom tekmovanja dosegli dogovor, po katerem bo dirka za VN Kanade na sporedu svetovnega prvenstva formule 1 vsaj še do leta 2029. Po zdaj veljavni pogodbi bi se sodelovanje izteklo leta 2024.

Dirka bo tako ostala na dirkališču Gilles Villeneuve v Montrealu vsaj še 12 let. "Pomembno je, da smo zaradi dolgoročnosti projekta dosegli nov dogovor," je dejal župan Montreala Denis Coderre.

Dogovor z vodstvom tekmovanja predvideva, da bodo kanadske oblasti plačale skupno 24 milijonov evrov prirediteljem, s tem denarjem bodo v Montrealu pokrili stroške organizacije dodatnih petih dirk. Lokalne oblasti v Quebecu bodo primaknile 12 milijonov evrov, mesto Montreal pa bo v projekt vložilo 22 milijonov evrov.

Nova pogodba predvideva tudi posodobitev dirkališča na rečnem otoku Notre Dame, ki se imenuje po leta 1982 preminulem dirkaču Gillesu Villeneuvu, v ta namen bodo prireditelji zagotovili 12 milijonov evrov. "Nove bokse bomo začeli graditi takoj po koncu dirke naslednje leto, do leta 2019 bo že vse nared," je dejal župan Coderre.

Letošnja dirka v Kanadi, dirkači se ta konec tedna v Montrealu merijo na sedmi postaji sezone, je že jubilejna 50. kanadska velika nagrada v zgodovini formule 1. Največ dirk je bilo prav v Montrealu, kjer so dirkače formule 1 z nekaj enoletnimi prekinitvami gostili od leta 1978, prej pa sta dirke gostila še Mosport in Mont-Tremblant.