© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.10.2016 09:11:31

Žagar spet v igri za osmerico v SP 2017

Arsen Perić

Slovenski speedwayist Matej Žagar je na deseti, predzadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v poljskem Torunu sinoči osvojil četrto mesto in 15 novih točk v SP. Žagar se je z drugo zaporedno uvrstitvijo v finale približal osmemu mestu v SP, ki omogoča neposredno uvrstitev med elito v tekmovanju Grand Prix tudi v sezoni 2017.

VN Poljske se je končala z nekoliko presenetljivo zmago Danca Nielsa Kristiana Iversena, drugo mesto si je privozil Američan Greg Hancock, tretje pa je pripadlo Poljaku Bartoszu Zmarzliku.

Žagar pa je kljub najboljšemu točkovnemu izkupičku pred velikim finalom v najpomembnejši vožnji večera na koncu skozi cilj privozil kot četrti in tako ostal brez stopničk.

A je grenak priokus takoj pozabil, saj je zbral izjemno pomembnih 15 točk. S povsem enakim izkupičkom ter uvrstitvijo kot pred enim tednom v Stockholmu spet sodi v najožji krog tistih, ki se bodo na zadnji dirki sezone čez tri tedne v avstralskem Melbournu borili za uvrstitev med osmerico z zagotovljenim stalnim mestom v seriji Grand Prix tudi v letu 2017.

Žagar si s Švedom Antoniom Lindbaeckom in Iversenom deli deveto mesto. Do osmerice pa ga ločijo vsega tri točke.

Dirko je začel na najboljši možen način, z zmago. V drugi vožnji mu start sicer ni tako dobro uspel, kljub temu pa je v drugem zavoju prehitel vse tekmece. Ko sta bila v tretjem nastopu na koncu pred njim še vedno aktualni prvak Britanec Tai Woffinden in domačin Piotr Pawlicki, je imel na svojem računu že sedem točk. Petnajsta vožnja pa bo šla v zgodovino te dirke z neverjetnim manevrom, saj je Žagar po startu s povsem zunanjega položaja po notranji strani presekal vse tri tekmece in nato neovirano povedel in si privozil še tretjo zmago večera. Potem je v svoj prid odločil še zadnjo vožnjo rednega dela.

Za polfinale je tako lahko prvi izbiral svoj startni položaj in pričakovano je še enkrat izbral povsem notranjega. Tudi tokrat je povedel in ko je že kazalo, da bo z zmago privozil v finale, je naredil napako, odpeljal se je preveč navzven, kar je izkoristil Bartosz Zmarzlik, klubski kolega Žagarja iz poljskega Gorzowa, s katerim je minulo nedeljo še drugič v karieri postal prvak poljske ekstra lige.

Drugo mesto v polfinalu je po pravilih hkrati pomenilo, da je lahko Žagar izbiral šele kot tretji. Izbral je povsem zunanji položaj, od koder pa najprej ni najbolje startal, potem pa motor v globokem materialu na zunanji strani steze ni mogel razviti dovolj hitrosti, da bi se prebil v ospredje. "Imel sem sicer veliko hitrost, a proti takim mačkom vseeno ni šlo. Pred finalom smo malo tudi tvegali z nastavitvami, da bi bil motor hitrejši med samo vožnjo, a ker ni šlo tako hitro po zunanji strani, se žal ni izšlo," je po dirki povedal sicer vidno zadovoljni Žagar: "Lagal bi, če bi rekel, da mi je vseeno zaradi stopničk, moram pa priznati, da sem izjemno zadovoljen, saj na koncu sezone še nikoli nisem tako užival v dirkanju in mi še nikoli ni šlo tako dobro; 30 točk v zadnjih dveh dirkah je enostavno sanjskih in kot sem vedno ponavljal, če motorji delujejo, kot je treba, se zame in za moje rezultate ni bati, tudi v tej peklenski konkurenci, kjer je vsaka točka resnično neverjetno prigarana."

V svojem 16. nastopu v velikih finalih je četrtič osvojil nehvaležno četrto mesto. A je tokrat v Torunu zbral toliko točk kot v prejšnjih treh sezonah skupaj.

Dirka v Melbournu bo čez tri tedne ena najpomembnejših v njegovi karieri. Do takrat pa Žagarja čakata še dve zahtevni dirki, saj bo s svojim angleškim klubom v finalu lige tekmoval za naslov britanskega prvaka.

Dirka je pomenila tudi preobrat v boju za naslov svetovnega prvaka. Vodilni Avstralec Jason Doyle je namreč že v prvi vožnji padel in si poškodoval ramo in roko. Za zdaj še ni znano, ali bo lahko nastopil na zadnji dirki na domačih tleh. Tako spet vodi ameriška ikona Greg Hancock, ki ima pred Doylom enajst in pred lanskim prvakom Woffindnom že 19 točk prednosti. Če Doyle ne bo vozil, bo 46-letni Hancock za osvojitev svojega četrtega naslova svetovnega prvaka potreboval le še tri točke na svoji 202. dirki za VN.

Izidi:1. Niels K. Iversen (Dan) 15 točk, 2. Greg Hancock (ZDA) 16, 3. Bartosz Zmarzlik (Pol) 13, 4. Matej Žagar (Slo) 15, 5. Chris Holder (Avs) 11, 6. Michael J. Jensen (Dan), 7. Piotr Pawlicki (Pol) oba 10, 8. Fredrik Lindgren (Šve) 9 ...
SP skupno (10):
1. Hancock 134, 2. Doyle 123, 3. Woffinden 115, 4. Zmarzlik 113, 5. Holder 109, 6. Pawlicki 91, 7. Janowski 85, 8. Lindgren 82, 9.-11. Iversen, Žagar, Lindbaeck vsi po 79 ...