© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
18.10.2015 08:17:05

Marquez zmagovalec dirke, Rossi ubranil vodstvo

Reuters

Mark Marquez je zmagovalec motociklističnega svetovnega prvenstva za veliko nagrado Avstralije v najmočnejšem razredu MotoGP.

Španski dirkač Repsol Honde je bil v zadnjem krogu na dirkališču Phillip Island hitrejši od rojaka Jorgeja Lorenza (Yamaha), tretje mesto je pripadlo Italijanu Andrei Iannoneju (Ducati).

Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je končal na četrtem mestu in ubranil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Drugouvrščeni Lorenzo za Rossijem zaostaja le še 11 točk, Marquez na tretjem mestu razvrstitve prvenstva za vodilnim italijanskim dirkačem zaostaja 74 točk.

"Danes sem se počutil zelo močnega, a so bili dobri tudi Valentino, Andrea in Jorge, ki se je odlepil in ustvaril precejšnjo vrzel. Pognal sem se za Jorgejem, a sem pri tem nekoliko skuril sprednjo pnevmatiko, zato sem moral upočasniti, da bi se pnevmatika nekoliko shladila. Pred začetkom zadnjih treh krogov sem si rekel: "Okej, pritisni". Andrea in Valentino sta me prehitela, v zadnjem krogu pa sem se pognal do konca. Nisem pričakoval, da bom prehitel Jorgeja in sem zelo vesel te zmage, za katero sem se res zelo trudil," je bil zadovoljen Marquez, ki je lani v Avstraliji odstopil, pred dvema letoma pa je bil diskvalificiran.

RINS ZMAGAL V RAZREDU MOTO2, OLIVEIRA V MOTO3
Španec Alex Rins (Kalex) je zmagovalec dirke v razredu Moto2, drugo mesto je pripadlo Britancu Samu Lowesu (Speed Up), tretji pa je bil Italijan Lorenzo Baldassari (Kalex), ki se je prvič uvrstil na stopničke v razredu Moto2. Španski voznik je vpisal še drugo zmago letos ter se je ob odsotnosti rojaka Tita Rabata (Kalex) zavihtel na drugo mesto v skupnem seštevku.

Najhitrejši na dirkališču Phillip Island v razredu Moto3 je bil Portugalec Miguel Oliveira (KTM). Drugo mesto je osvojil Španec Efren Vazquez (Honda), tretji je bil Južnoafričan Brad Binder (KTM).

Portugalec je slavil po padcu vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Britanca Dannyja Kenta (Honda) v 14. krogu. Do konca sezona sta še dve preizkušnji. Kent je po veliki napaki moral odložiti slavje v svetovnem prvenstvu, odstopil je tudi njegov italijanski tekmec za naslov Enea Bastianini (Honda).

V skupnem seštevku drugouvrščeni Oliveira zaostaja le še 40 točk, zaostanek Bastianinija pa znaša 56 točk.

Francoz Johann Zarco (Kalex), ki je že na prejšnji dirki v Motegiju s sedmo zmago potrdil skupno zmago v razredu Moto2, je bil tokrat sedmi.