© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
mm
mm
24.09.2015 19:23:49

Kartist Gašper Mihevc reže ledino

mm

Komaj štirinajstletnega mladeniča na jugu Italije, natančneje v La Conci, čaka dirka za svetovno prvenstvo.

Gre za najpomembnejšo dirko sezone v kartingu na svetu; s celega sveta pridejo vrhunski tekmovalci. Gašper, ki je julija na dirki v Italiji v karting kategoriji KF (gokarti s 125-kubičnim motorjem) v seriji World Series Karts (WSK) Sloveniji s tretjim mestom privozil prve stopničke v zgodovini, je med najmlajšimi v svoji kategoriji. Večkratni svetovni prvak Davide Fore ima denimo števki obrnjeni - star je 41 let.

V konkurenci bo tekmovalo kar pet svetovnih prvakov, polovica voznikov pa je poklicnih tovarniških, kar samo potrjuje podatek, da gre za tekmo leta v kartingu. Uvrstitev v finale - to je med 34 najboljših - bi bil dosežek, ki ga do zdaj še ni uspel doseči nihče izmed Slovencev. Sredi 70. let sta na tem prvenstvu nazadnje nastopila dva Slovenca in od takrat dalje, celih 40 let, na tej elitni dirki ni bilo slovenskega dirkača.

V četrtek, torej danes, se je vse skupaj že uradno začelo. Jutri dopoldne sta na urniku dva treninga, popoldne pa sledijo kvalifikacije na čas. Glede na rezultat časovnih kvalifikacij bodo tekmovalci razdeljeni v tri ali štiri skupine, odvisno od števila, in v soboto bodo sledile tekme. Vsakega čakajo tri, na podlagi rezultatov teh treh tekem se jih bo prvih 28 uvrstilo neposredno v polfinale, za ostalih šest mest pa bo odpeljana dodatna dirka, iz katere se bo prva šesterica prav tako uvrstila v polfinalno vožnjo. Teh 34 najboljših voznikov se bo nato v nedeljo pomerilo v polfinalni in finalni vožnji.

Pomemben dejavnik za razplet tekmovanja bo zagotovo tudi vreme. Progo La Conca iz vseh strani obkroža morje, sončni žarki in dežne kaplje se tako lahko hitro izmenjajo, kar so Gašper in člani njegove italijanske ekipe Baby Race že izkusili.

"Vesel sem, da lahko tekmujem z najboljšimi vozniki kartinga na svetu in hkrati seveda tudi ponosen, da lahko zastopam slovenske barve na najvišji ravni. To je moje prvo svetovno prvenstvo, zato že zdaj vem, da si ga bom zapomnil za celo življenje, ne glede na rezultat. Upam seveda, da mi bo uspelo doseči zastavljen cilj, to je uvrstitev v finalno vožnjo," je pričakovanja pred dirko kariere strnil Gašper.

Galerija