© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
23.12.2014 10:33:19

Petar Stojanović - Zlata vredna odločitev

Petar Stojanović je prvi kandidat za mladega nogometaša leta 2014.

Bočni nogometaši po navadi niso kaj prida atraktivni. Znajo biti zelo koristni, za številne trenerje so nepogrešljivi členi, toda da bi bili zvezdniki? Ne, to pa ne. V prednosti so kakopak tisti, ki zabijajo gole kot Ronaldo, ki prodirajo kot Messi, ki preigravajo, kot je Zidane, ki proste strele izvajajo kot nekoč Mihajlović.

PETAR STOJANOVIĆ
19 let
Maribor


Če se lahko Slovenci pohvalimo s tem, da smo v zadnjih desetletjih v svet poslali kopico vrhunskih vratarjev, so strokovnjaki pri vzgoji bočnih nogometašev bolj ali manj zatajili. Čeprav drži, da se tudi to počasi popravlja. Če nič drugega, je slovenski nogomet dobil »beka«, ki obeta, kot morda še nikdar nihče.

• NOGOMETAŠ LETA 2014

Čeprav Petar Stojanović kariere sploh ni začel kot bočni branilec. Najprej je celo stal med vratnicama, nato se je dokazoval kot ofenzivni vezist. Še ko je iz Interblocka prestopil v Maribor, je bil opisan z besedami »nadarjen nogometaš sredine igrišča«. Celo danes lahko na uradni strani vijoličastih preberemo, da se »najboljše znajde v vlogi napadalno usmerjenega zveznega igralca, ob prodornosti pa mu ustreza tudi vloga bočnega igralca«.

No, ko ga bo Maribor prodal (to se bo verjetno zgodilo že kmalu), ga bo prodal kot enega najbolj obetavnih bočnih nogometašev v Evropi. In zlato za tistega, ki ga je potisnil na bok … Stojanović si je v tem letu ime ustvaril tako z igrami v prvenstvu kot tudi z nastopi v evropskih pokalih, kjer je izstopal s svojo borbenostjo, požrtvovalnostjo, nepopustljivostjo in vendarle tudi talentom.

To, da se je nekoč dokazoval kot vezist, mu zdaj v napadalnih akcijah zgolj in samo koristi, hkrati pa je tako marljiv, da je hitro osvojil tudi tisto, kar mora krasiti bočne nogometaše. Ko te opazujejo Arsenal, kluba iz Manchestra, Roma, Milan, Inter in drugi, ti hitro postane jasno, da si na pravi poti. A vendarle leto 2014 zanj predstavlja šele začetek. Nadaljevanje bo težje, toda obeti so izjemni. Igralca, ki bi obetal toliko, že dolgo nismo imeli. Bočnega nogometaša, ki bi bil tako dober, pa morda sploh nikdar.