© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
23.12.2014 10:30:27

Luka Elsner - Prvi obraz novega vala

Luka Elsner je prvi kandidat za trenerja leta 2014.

Trenerski poklic je bil nekoč tudi v Sloveniji na najvišji ravni rezerviran predvsem za stare mačke, toda globalizacija nogometa je v navezi z gospodarsko krizo poskrbela za marsikatero spremembo. Danes v Prvi ligi Telekom Slovenije službuje nemalo mladih strokovnjakov, morda celo prvi obraz novega vala je zagotovo Luka Elsner.

LUKA ELSNER
32 let
Domžale


Elsnerjevi so najbolj nogometna družina v Sloveniji. Žal že pokojni Branko je bil tako velika legenda, da bi imel svoj kip pred največjim stadionom v državi, če ne bi bil Slovenec. Njegov sin Marko je bil odličen branilec, igra z žogo pa je premamila tudi vnuka Roka in Luko. Prvi trenutno igra v Nemčiji, drugi pa je kopačke pred kratkim obesil na klin kljub temu, da je star šele 32 let. A čeprav je dolgo časa veljal za enega boljših branilcev v 1. SNL, je dejstvo, da je slovenski nogomet z njim v novi vlogi verjetno dobil še več.

• NOGOMETAŠ LETA 2014

Na začetku njegove trenerske poti je bilo sicer slišati marsikatero pikro; češ da njegov brez dvoma drugačen pristop ne spada v slovenski klubski nogomet. In v marsikaterem okolju bi Elsner zaradi tega zagotovo imel nemalo težav, v Domžalah pa je dobil ravno to, kar je iskal: mir in proste roke za delo po svojih prepričanjih.

To, da ima ob Kamniški Bistrici na voljo nemalo res kvalitetnih nogometašev, mu je zgolj dodatno pomagalo. A bi bilo jasno tudi to povsem nepomemben dejavnik, če on ne bi bil iz pravega testa. Zdaj že lahko trdimo, da je. Je pa s seboj prinesel še nekaj: svežino. Je v marsikaterem pogledu drugačen strokovnjak.

Čeprav zna tudi izgubiti živce, je gospod z veliko začetnico. Je vešč komuniciranja z javnostjo, je uglajen, vajen nastopanja pred televizijskimi kamerami. Rad se uči in ne spada med tiste, ki jim greben zrase po nekaj zmagah. Zato je ob zasluženi pohvali na račun svojih varovancev ob koncu leta našel tudi dovolj prostora za kritiko. Pa čeprav so Domžale leto 2014 končale kot vodilni klub v 1. SNL.