© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
24.12.2014 10:22:08

Eterović: Z veseljem bi se vrnil

Nikola Miljković

Življenje v Iranu se ne more primerjati s tistim na Braču. Ali v Velenju. Tam je marsikaj drugače.

To je na lastni koži občutil tudi Mate Eterović. Teheranska pustolovščina se je zanj končala, še preden se je dobro začela.

Dejstvo je, da v Paykanu, klubu, ki se bori za obstanek v elitni ligi, ni užival. Saj ne, da ni igral: zbral je enajst nastopov, bolj ga je mučila strelska suša. V 529 minutah je v polno meril le enkrat. Ker iranska liga zagotovo ni nič boljša od slovenske, kvečjemu slabša, je to presenetljiv podatek.

10.989

Minut oziroma 157 tekem je Mate Eterović v sedmih sezonah odigral v slovenskem prvenstvu. 

Navsezadnje govorimo o nogometašu, ki je bil v pretekli sezoni prvi strelec slovenskega državnega prvenstva, potem ko je na 34 tekmah zabil zajetnih 19 golov. S tem si je tudi priigral pogodbo v klubu, ki ga je plačeval precej bolje kot Rudar.

Toda v življenju denar ni vse; če nisi srečen, ti ne more pomagati. Zato se je tridesetletnik iskreno razveselil, ko je postalo jasno, da se vrača domov. Brez povratne letalske vozovnice. Že res, da bi moral ostati precej dlje, že res, da je zaradi tega v Iranu pustil kar nekaj denarja, a kot rečeno: raje je prisluhnil svojemu srcu, srečo in osebno zadovoljstvo je postavil na prvo mesto.

"Preprosto se nisem več videl v Iranu. Ampak ne bi rad preveč govoril o tem, kaj se je dogajalo, saj niti ni pomembno. Zdaj sem pripravljen na nove izzive in upam, da ne bom dolgo brez kluba. Željan sem igranja in dokazovanja," je na iransko zgodbo že pozabil Mate Eterović, ki je kot nogometaš nemalo let preživel v Sloveniji.

Leta 2005 je kot nadarjeni nogometaš, ki se je kalil tako v splitskem Hajduku kot tudi v zagrebškem Dinamu, podpisal za Maribor, nato je bil član Aluminija iz Kidričevega in lendavske Nafte, po treh letih drugje se je k nam vrnil v dresu murskosoboške Mure, do letos je – kot rečeno – igral še za Rudarja.

58

Golov je Hrvat zabil v 1. SNL, prejel je tudi 27 rumenih kartonov in bil dvakrat izključen.

Skratka, v Sloveniji se dobro počuti, česar sploh nikdar ni skrival. Bi se bil torej zdaj pripravljen vrniti v deželico na sončni strani Alp? "Seveda bi se vrnil, zakaj ne? Če bi dobil ponudbo, ki bi me zadovoljila, ne bi imel nič proti vnovičnemu igranju v Sloveniji," ne skriva Dalmatinec, ki je v preteklosti igral tudi na Madžarskem in v Grčiji, ter dodaja: "Slovenijo imam rad, tukaj sem si ustvaril kariero kot nogometaš, v tej državi sem preživel šest dobrih, prijetnih let. Vedno sem se dobro počutil med Slovenci, tako na nogometnih zelenicah kot tudi v zasebnem življenju. Ko sem odšel v Iran, sem za seboj pustil ogromno dobrih prijateljev. Ne, res ne bi imel nič proti, če bi spet lahko zaigral v slovenskem prvenstvu."

Prvoligaši, med katerimi je kar nekaj takšnih, ki bi jim preverjeni golgeter prišel še kako prav, so bili torej obveščeni, strelski kralj iz pretekle sezone je prost in pripravljen na vrnitev. Do tedaj pa bo še malce užival na Braču, otoku nedaleč od Splita …