© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
23.12.2014 14:05:14

Ne, ne, drugo mesto je poraz

Reuters

Pri enem najbolj priljubljenih švedskih dnevnih časopisov Dagens Nyhether so se poigrali z izborom največjih domačih športnikov v zgodovini.

Iz tega je nastala lestvica, na kateri se je znašlo 150 športnikov. Okusi so seveda različni, morda presenetljivo ali pa tudi ne, je tron zasedel legendarni Björn Borg.

Oseminpetdesetletna nekdanja številka ena svetovnega tenisa je v svoji karieri osvojila enajst grand slam turnirjev - Björn Borg je šestkrat slavil na OP Francije, petkrat zapored pa je bil prvak Wimbledona (1976-1980).

Na drugo mesto se je uvrstil Zlatan Ibrahimović. Mnogi bi bili na tak dosežek prav gotovo ponosni, vendar pa drugo mesto 33-letnega člana francoskega PSG-ja, ki v nogometnem svetu velja za enega najboljših posameznikov vseh časov, nikakor ni zadovoljilo.

Ampak na drugi strani je bila njegova reakcija povsem pričakovana. Ko so ga iz časopisa klicali in mu čestitali za osvojeno drugo mesto, se je Ibrahimović odzval v povsem svojem slogu: "Hvala za čestitke, vendar je drugo mesto enako kot zadnje."

V nadaljevanju je povedal, da med športniki najbolj ceni nekdanjega boksarja Muhammada Alija, smučarskega tekača Pettra Northuga in nekdanjega nogometaša Ronalda. Na vprašanje, koga bi sam uvrstil med prve tri švedske športnike vseh časov, pa je gladko odvrnil: "Ob spoštovanju do vseh drugih, bi sebe uvrstil na prvo, drugo, tretje, četrto in peto mesto."

Zanimivo je, da je zmagovalec Börg v preteklosti že javno izrazil svoje občudovanje do Ibrahimovića, ki ga je v intervjuju za pariški Le Parieisen označil za največjo zvezdo Švedske, celo večjo od Ikee. "Börg je zabavna oseba in živa legenda," je bil kratek Ibrakadabra.

Če še malo pogledamo po lestvici, je Ingemar Stenmark, ki se lahko pohvali s 86. zmagami v svetovnem pokalu alpskih smučarjev, osvojil peto mesto. Med nogometaši je bil Tomas Brolin 35., Henrik Larsson pa dve mesti za njim.

Deset največjih švedskih športnikov po izboru časopisa Dagens Nyheter 
1. Björn Borg (tenis)
2. Zlatan Ibrahimović (nogomet)
3. Jan-Ove Waldner (namizni tenis)
4. Annika Sörenstam (golf)
5. Ingemar Stenmark (alpsko smučanje)
6. Carolina Klüft (atletinja)
7. Ingemar Johansson (boks)
8. Gunde Svan (smučarski tek)
9. Peter Forsberg (hokej)
10. Gert Fredriksson (veslanje)