© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/pu
STA/pu
28.07.2014 14:39:14

Katera je najmočnejša?

arhiv Ekipe24

Kranj bo v torek gostil prvi četveroboj članskih plavalnih reprezentanc Slovenije, Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Revialni dvoboj bo pokazal, katera država na področju nekdanje Jugoslavije je najmočnejša, obenem pa bo tekma tudi priložnost za lovljenje norm v 25-metrskem bazenu. "Dogovorili smo se, da tekmo iz kadetskih in mladinskih vrst, kjer sodelujemo že 10 let, prenesemo tudi na člane. Gre za prestiž držav nekdanje Jugoslavije, morda po vzoru ameriških študentskih tekem NCAA, kjer je v ospredju ekipna zmaga in ne le nastopi posameznikov. Mi gremo seveda na zmago, zelo enakovredni so tudi Hrvati in Srbi, medtem ko je reprezentanca BiH v tem trenutku nekaj šibkejša. Zanimivo bo tudi videti, kako bodo plavalci to tekmo sprejeli, saj smo bili v preteklosti deležni majhnih kritik, kako so denimo v ZDA plavalne tekme dobre, ker so ekipne," pravi slovenski selektor Miha Potočnik.

Ob ekipnih nastopih bodo v ospredju tudi posamični dosežki, saj bo tekma priložnost, da tekmovalci potrdijo norme za osrednji zimski tekmi sezone - evropsko in svetovno prvenstvo v krajših bazenih. "Dogovorili smo se za tekmo na članski ravni, saj po vzoru drugih športov tudi mi potrebujemo to sodelovanje. Konkretna ideja za tekmo v 25-metrskih bazenih pa je prišla s hrvaške strani. Po eni strani želimo malo razbiti to monotonijo priprav v 50-metrskem bazenu, po drugi strani pa smo s tem številnim plavalcem, ki študirajo v ZDA, dali priložnost za lovljenje norm v 25-metrskem bazenu, saj tovrstnih tekem tam skorajda ni, ker v ZDA pozimi tekmujejo v jardskih bazenih, tik pred državnim prvenstvom pa je pripravljenost večine reprezentantov kar na visoki ravni," še pravi slovenski selektor.

Slovenska reprezentanca bo nastopila skorajda kompletna. Zaradi zasedenosti disciplin pa se na četveroboju med potniki za letošnje EP v Berlinu ne bosta predstavila Koprčan Matjaž Markič, prednost sta dobila Damir Dugonjić in Peter John Stevens ter mlada Špela Perše, saj bosta v "najdaljšem" kravlu nastopali Ravenčanki Tjaša Oder in Gaja Natlačen.

Plavalci bodo na tekmi nastopali v direktnih finalih, v vsaki disciplini bo vsaka država zastopana s po dvema plavalcema. Dopoldanski finalni del se bo začel ob 10. uri, večerni pa ob 17.30. Vmesni prosti čas pa bodo strokovnjaki iz štirih držav porabili tudi za dogovor o tem, kdo in kje bo tekmo gostil prihodnje leto. A Kranj je le uvod v zahteven plavalni teden, saj bo od četrtka do nedelje na Ravnah na Koroškem letošnje absolutno državno prvenstvo.